The progress principle – Using Small Wins to Ignate Joy, Engegemant, and Creativity at Work av Teresa Amabile & Steven Kramer. Harvard Business Review Press. Boston. 2011.

The Progress Principle är en managementbok om hur chefer på alla nivåer kan påverkar sina anställdas inre arbetsliv (inner work life). Med ”inre arbetsliv” avses det som händer på insidan av en anställd under arbetets gång.

Forskningsdesign
Under ett mångårigt forskningsprojekt som innefattat ett stort antal forskare, har insamlats nästan 12000 dagboksanteckningar, ifyllda frågeformulär och en mängd intervjuer med totalt 238 anställda, 182 män och 56 kvinnor. De jobbade i 20 olika projekt på sex olika amerikanska företag. Detta material har kodats på ett flertal olika sätt och sedan använts både kvalitativt och kvantitativt. I ett appendix i boken redogörs noggrant tillvägagångssättet. I mitt tycke mycket ambitiöst och noggrant och skickligt. De tillfrågade personerna jobbade alla med kreativa uppgifter på olika utvecklingsavdelningar, de jobbade i team och hade relativt stor autonomi.

Den uppmaning som de deltagande fått var följande: Beskriv kort en händelse från idag som du tycker sticker ut. (Briefly describe one event from today that stands out in your mind.) Över 80% av svaren på denna fråga innehöll något om känslor, trots att detta inte efterfrågades.

Resultatet: daglig framgång ger ett gott inre arbetsliv
Det som påverkar anställdas prestation mest av allt är deras inre arbetsliv. Detta består av huvudsakligen tre komponenter: tankar, känslor och motivation. Det inre arbetslivet påverkas i sin tur huvudsakligen av tre saker: framgång i arbetet, katalysatorer (catalysts) och närande händelser (nourishers). Det mest påverknde av dessa tre är daglig framgång i arbetet. Med katalysatorer avses olika händelser som direkt påverkar projektet. Och med närande händelser avses mellanmänskliga händelser som uppmuntrar anställda under tiden de utför sitt arbete. Daglig framgång, katalysatorer och närande händelser kallas i boken för de tre nycklarna (the key three).

Om misslyckanden
Motsatsen inträffas naturligtvis också. Istället för daglig framgång kan dagliga misslyckanden (set backs) äga rum, istället för katalysatorer kan blockerare (inhibitors) dyka upp och istället för uppmuntrande händelser kan relationer mellan anställda förgiftas (toxins).

Negativa händelser har en större påverkande kraft än positiva.

Det stora resultatet av studien är att små händelser kan få stora följdverkningar. Över 28 % av de rapporterade små händelserna hade en stor påverkan på de anställdas kreativitet, produktivitet, överlåtelse till arbetet och kollegialitet. Och det inre arbetslivet beror inte på personlighet utan på dagliga händelser på jobbet.

Om motivation
Amabile och Kramer skriver några intressanta rader om motivation. De pekar på tre former av motivation:

  1. Yttre (lön, belöningar, erkännanden etc)
  2. Inre (lusten till arbetet i sig)
  3. Relationell eller altruistisk motivation (viljan att relatera till och beskydda andra)

Om den relationella motivationen skriver de att många människor önskar prestera väl för en person eller en grupp som de gillar och respekterar (s35).

Tankar, känslor och motivation är ett system. Påverkas någon av dessa tre påverkas alla tre, hela systemet. Och i sin tur påverkar detta alla fyra delarna av arbetsförmågan: kreativitet, produktivitet, överlåtelse och kollegialitet.

En ledare/chef som förstått hur viktigt det inre arbetslivet är och som med handlingar stödjer detta kommer på samma gång att bli en hjälte för de hon leder och chefar över (s41).

Kopplingen mellan kreativitet och känslor, tankar och tid
I materialet syns t ex en direkt koppling mellan en persons känslomässiga status (mood) och hennes kreativitet. Ju gladare, desto kreativare. Ett angenämt mood stimulerar till ett bredare tänkande, en större kognitiv variation. På samma sätt var de arbetande mer kreativa när de tänkte positivt om arbetet, arbetskamraterna, organisationen och dess ledare. Andra viktiga faktorer för kreativitet var tillräckliga resurser och tillräcklig tid.

Kopplingen mellan inre arbetsliv och prestation
Hur ser kopplingen ut mellan inre arbetsliv och prestation? Tre saker förklarar:

  1. Uppmärksamhet (tankar) på uppgiften.
  2. Engagemanget (känslor) i projektet.
  3. Viljan (motivation) till hårt arbete.

Framstegsloopen
Framgång i arbetet påverkar det inre arbetslivet positivt och ett positivt inre arbetsliv ger mer framgång. Det viktigaste en chef kan göra är därför att undanröja det som hotar daglig framgång och bidra med sådant som kan gynna daglig framgång.

De sju stora katalysatorerna

  1. Tydliga mål
  2. Autonomi
  3. Tillgängliga resurser
  4. Tillräcklig tid
  5. Stöttning i arbetet
  6. Lärande av problem och framgångar
  7. Idéer tillåts flöda

De fyra näringskällorna

  1. Respekt. Handlar om att visa att en annan person är värdefull. Visas bäst genom att personen och arbetet blir sett.
  2. Uppmuntran. En ledares entusiasm uppmuntrar, liksom visad till den anställdes förmåga.
  3. Känslomässigt stöd. En ledare/chef bekräftar den anställdes känslor. Visar empati.
  4. Affiliation. Handlingar som är till för att stärka teamet, utvecklar omsesidiga band av tillit. Förlorad tillit kan leda till förlorad lojalitet (s139)

Det mest effektiva sättet att leda en organisation är att betjäna de anställdas behov som människliga varelser (s155).

De fyra gifterna

  1. Förakt (disrespect)
  2. Nedslående handlingar (disencouragement)
  3. Känslomässig negligering
  4. Antagonism. I studien ges ett exempel på en anställd som inte längre kände att hon kunde lita på sin chef, och därför inte längre betraktade chefen värdig hennes lojalitet (s139).

Vid slutet av dagen
En god ledare bör tänka igenom den gångna dagen varje dag. Systematsikt! Och fundera över hur den varit för de anställda. Vd kan göras nästa dag för att den ska bli lika bra eller bättre? En checklista kan vara navändbar. Och ju skickligare man är desto mer angeläget är det med en checklista. Att kunna, att vara förtrogen är att kunna saker utan att behöva tänka på dem. Alltså lätt att glömma bort något.

En ledare måste hålla sig dagligen underrättade om hur det går i företaget. Då kan ledare stötta och bekräfta. Den bästa frågan att ställa för en ledare är: Hur kan jag stötta er just nu?

Checklistan

  1. Framgång/Misslyckande
    Fundera ute en eller två händelser som indikerar framgång/misslyckande
  2. Katalysatorer
    Klara mål?
    Tillräcklig autonomi
    Tillräckliga resurser?
    Tillräcklig tid?
    Annan erforderlig hjälp tillgänglig?
    Lärdomar dragna av dagens erfarenheter?
    Fritt flöde av idéer?
  3. Näringsgivare
    Har jag visat respekt idag?
    Har jag uppmuntrat idag?
    Har jag stöttat idag?
    Hur förtroliga är teamet med varandra?
  4. Inre arbetslivet
    Har jag sett något som antyder hur det är md det inre arbetslivet?
    * Tankar om arbetet, teamet, ledning, organisation
    * Känslor
    * Motivation
    Är det någon särskild händelse idag som kan ha påverkat det inre arbetslivet?
  5. Handlingsplan
    Vad kan jag göra åt katalysatorer och näringsgivare imorgon för att förbättra det inre arbetslivet?

Lämna en kommentar